Eerder dit jaar is de RREW toegekend aan 213 gemeenten in Nederland om inwoners te stimuleren energie te besparen. Anders dan zijn voorloper, moet bij de RREW de helft van het budget besteed worden aan huurwoningen. De bal ligt nu bij die 213 gemeenten om hun budget goed te gaan besteden. SME kan jouw gemeente een helpende hand bieden om inwoners te bereiken.

Neem nu contact met ons op!

Ervaring

SME heeft het afgelopen jaar gewerkt aan RRE trajecten bij verschillende gemeenten. Bovendien hebben we veel ervaring met activiteiten en campagnes voor energiebesparing met woningcorporaties. Wij zoeken altijd naar manieren om mensen aan te spreken die nog niet bezig zijn met energiebesparing.

Energiecoaches

SME heeft ruime ervaring met het opleiden van energiecoaches, zowel voor gemeenten als voor woningcorporaties. Een groep van 12 vrijwilligers wordt opgeleid middels onze interactieve cursus om vervolgens energiegesprekken te voeren met bewoners. We gaan bij de cursus behoorlijk de diepte in, zodat de coaches voldoende kennis hebben en goed voorbereid zijn. De energierekening, gedragsverandering en kleine energiebesparende maatregelen komen aan bod, maar ook technische aanpassingen passeren kort de revue. Voor de specialistische technische informatie verwijzen de coaches bij gesprekken door naar het energieloket van de gemeente.

Na de training kan SME de gemeente ontlasten door ondersteuning te bieden bij het begeleiden van de groep coaches of door promotiemateriaal aan te leveren over de diensten van de energiecoaches.

Bewoner na gesprek met energiecoach: “Het douchegedrag van onze kinderen bleek de verklaring voor onze hoge energierekening te zijn. Een waterbesparende douchekop en wat korter douchen per dag leverde voor hen extra zakgeld op, zonder daarvoor in de supermarkt te hoeven werken.”

Woningcorporaties

Voor het bereiken van huurders is een samenwerking met de woningcorporaties binnen de gemeente een enorme aanrader. Corporatiehuurders hebben veel baat bij het krijgen van grip op hun energieverbruik. SME heeft veel met de doelgroep corporatiehuurders gewerkt. Onze ervaring is dat energiecoaches die zelf uit de doelgroep komen, makkelijker over dit thema kunnen praten met huurders dan de corporatie of de gemeente. Wij geven ze handvatten om dat te doen. SME heeft aan het begin van 2020 energiecoaches opgeleid voor Brabant Wonen, die inmiddels ruim 100 bewoners bereikt hebben, ondanks de pandemie.

Janet Govers (Brabant Wonen) over SME: “We zijn zeer tevreden over dit traject en hebben in juni 2021 een tweede groep opgeleid. En ook daarvoor hebben we natuurlijk SME ingezet.”

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

LisaLisa Kouwenberg

 (030) 635 89 01
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.