Wat is klimaatadaptatie?

Klimaatadaptatie is het aanpassen van onze leefomgeving om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Dat deze aanpassing nodig is, blijkt uit de vele uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt. Denk aan:

  • De zomers worden heter. Er is meer verdamping, waardoor er minder water beschikbaar is. Dit veroorzaakt hittestress: mens, dier en natuur kunnen hun eigen (lichaams)warmte niet kwijt.
  • Er zijn langere periodes van droogte. Doordat er geen neerslag valt is er minder water beschikbaar.
  • Er zijn meer piekbuien. Water valt op geconcentreerde momenten en minder regelmatig. Daardoor infiltreert er minder regenwater in de bodem, waardoor het grondwater minder aangevuld wordt.

Hoe kunnen we water, energie, de stad en de buitenruimte zodanig verdelen over verschillende gebruikers (landbouw, natuur, industrie, drinkwater) dat de minste schade ontstaat? En hoe herstellen en behouden we zo veel mogelijk de balans van de natuur? En als er (te) weinig water is, wie krijgt dan prioriteit? We noemen dit de verdringingsreeks. Wat is daarin een goede ‘verdringingsreeks’? Deze vraagstukken vragen om een integrale aanpak en zorgvuldig afwegen.

Onze visie

Adaptatie, oftewel aanpassing, vraagt iets van mens, gedrag en omgeving. Wij geloven dat klimaatadaptatie vraagt om slim samenwerken en zorgvuldig herstellen van de balans voor mens, natuur en leefomgeving. We geloven dat we ons beter aanpassen aan het klimaat, als we verbonden en betrokken zijn bij onze eigen leefomgeving. Daarom streven wij in ons werk naar een duurzame gedragsverandering bij mensen, want als iedereen een steentje bijdraagt kunnen we de gevolgen van klimaatverandering beperken. 

Onze aanpak

Wij nemen inwoners van gemeenten, overheidsmedewerkers en leerlingen en docenten op scholen op een pragmatische manier mee in het verhaal over de klimaatuitdagingen. Dit doen we ondere andere door:

  • ondersteuning bij de regionale/lokale klimaatadaptatiestrategie (RAS/LAS);
  • het houden van enquêtes om het kennisniveau van inwoners over klimaatadaptatie te toetsen;
  • het waterbewustzijn in het onderwijs te vergroten.

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

JurgenJurgen Broeders

 (030) 635 89 14
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.