Column Hak juli 2020

Ik hoor de laatste tijd tegenstrijdige berichten als het gaat om ons gedrag na de Corona crisis. Heeft deze periode van slimme lockdown nu dingen veranderd of gaan we automatisch terug naar onze oude gewoonten?

In het begin van de pandemie kwamen er dagelijks berichten over schone lucht, natuur in de grachten en meer eieren van zeldzame zeeschildpadden. Wij werden even geconfronteerd met de enorme flexibiliteit van de natuur en dat we dus zeker hoopvol moeten zijn over de herstelkracht die de natuur heeft.

Dit beeld werd ook nog versterkt door mensen die gingen ervaren dat thuiswerken veel voordelen heeft. Voor mijzelf geldt dat ik drie uur (werk)tijd per dag meer heb, omdat het woon-werkverkeer en reistijd zijn komen te vervallen. Daardoor zie ik mijn vrouw en kinderen veel meer. Als ik aan het bellen ben dan kan ik best even onkruid wieden, want als ik kan bellen en autorijden tegelijk dan kan dit ook wel.

En daar komt bij dat het videobellen eigenlijk heel goed werkt. De hele samenleving heeft een steile leercurve doorgemaakt en we kunnen heel effectief en efficiënt vergaderen. Zonder reistijd en een pauze van 5 minuten is voldoende. Groot voordeel vind ik ook dat je kan switchen naar een gezamenlijk document of naar andere programma’s als mentimeter, google sheets of digitale sticky notes kan switchen waarin je samen werkt. In een live bijeenkomst doe je dat minder gemakkelijk.

Daar staat tegenover dat je de energie mist om met collega’s op zoek te gaan naar nieuwe klussen, of dat je samen ideeën bedenkt voor een klant en zo elkaar scherp houdt. Als sociale dieren hebben wij elkaar nodig, ook om privé dingen met elkaar te delen.

Maar hebben we als samenleving nu wat geleerd? Ik denk dat we inzien dat we kwetsbaar zijn en dat we echt onze leefomgeving moeten beschermen. En ik denk dat we gezien hebben dat thuiswerken echt goed kan, we hoeven niet meer vijf dagen per week op kantoor te zijn. In veel gevallen biedt het mooie voordelen. Ik ben benieuwd of ik mijn gedrag kan (en wil) veranderen en dat ik meer thuis ga werken. Als 10% van Nederland dat doet, dan verdampen de files! Op dit moment denk ik dat één of twee dagen thuiswerken prima is voor werk en privé én voor het milieu.

Timmermans in Europa en Team Rutte in Den Haag zijn aan zet om nu de kans te grijpen en ‘the green recovery’ een versnelling te geven. Er is nu een natuurlijk moment. De mensen hebben een grote veranderbereidheid en het verandervermogen is nu ook aanwezig. Zelf veranderen is lastig, maar als we een duwtje krijgen van overheid, werkgevers en sociale omgeving dan kan het. Om met Obama te spreken: change? Yes we can!

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

HakHak van Nispen tot Pannerden

 (030) 635 89 11
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Laatste nieuws

Detachering en interim management
Energiebesparing in RES
21 mei 2021 door Lisa

Energietransitie begint bij…

Detachering en interim management
25 nov 2019 door Machiel

Communicatie over duurzaamheid? SME helpt!