Voor 12-16 uur per week

Ben jij gepokt en gemazeld in de wereld van stads- en kinderboerderijen en weet je alles over zaken als dierenwelzijn, gastheerschap, bedrijfsvoering en wet- en regelgeving? Dan ben jij de ideale persoon die collega’s op andere boerderijen kan helpen als coördinator stads- en kinderboerderijen.

Vereniging Stads- en Kinderboerderijen helpt

De leden van de vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland (vSKBN) en van de vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) hebben eind 2023 in hun ALV besloten tot een besturenfusie per eind 2024. Dat houdt in dat beide partijen zelfstandige organisaties blijven, maar vanaf dat moment onder één bestuur vallen.

Om dat te bereiken gaat de vSKBN in samenwerking met SME, partner van GDO, in 2024 aan de slag om de werkzaamheden te combineren en waar mogelijk uitvoerende taken over te dragen. GDO en SME zijn partners en werken samen aan een duurzame samenleving. Daarbij hebben we versterking nodig in de vorm van een coördinator die als vraagbaak door alle boerderijen en andere partijen benaderd kan worden. Die coördinator kan rekenen op ondersteuning door SME.

Ons streven is dat GDO (90 gemeenten en 140 centra voor natuur- en duurzaamheidseducatie) en vSKBN (252 stads- en kinderboerderijen die lid zijn) samen het aanbod voor onderwijs en samenleving kunnen optimaliseren en daarbij maximaal rekening houden met dierenwelzijn en duurzaamheid.

Wat ga je doen?

Wij zoeken een coördinator stads- en kinderboerderijen die ons team bij SME komt versterken en de volgende taken en uitdagingen aankan:

 • Boerderijen stimuleren en ondersteunen m.b.t. het behalen en up to date houden van het Kwaliteitsbewijs.
 • Boerderijen stimuleren tot en ondersteunen bij het uitwerken en implementeren van een eigen dierenwelzijns- en de duurzaamheidsvisie die aansluiten bij de visies van GDO/vSKBN.
 • Actief werken aan de verdere opbouw en vormgeving van de vakgroep.
 • Ledenwerving.
 • Opzetten van gezamenlijke projecten die de kwaliteit van de kinder- en stadsboerderijen versterken. Dit doe je samen met de kwartiermaker, het team van SME en de vakgroep.

Met een goede dosis praktijkervaring ben je zowel gesprekspartner voor de leden als voor overheden en maatschappelijke partijen. Je weet wat er speelt in de sector en waar de mogelijkheden liggen om zaken te verbeteren.

Wie zoeken we?

Je hebt affiniteit met stads- en kinderboerderijen en wilt jouw enthousiasme en expertise graag inzetten voor collega boerderijen. Je hebt een visie over dierenwelzijn, duurzaamheid, gastheerschap en bedrijfsvoering op de boerderijen en je wilt je ervoor inzetten dat je collega’s die visie delen en aanscherpen. Daarnaast neem je de volgende dingen mee:

 • Je hebt veel deskundigheid en ervaring opgebouwd op het gebied van dierenwelzijn en bedrijfsvoering van stads- en kinderboerderijen.
 • Je werkt ondernemend met een grote dosis enthousiasme, daadkracht en creativiteit.
 • Je bent in staat jouw kennis over te dragen op een manier die voor anderen begrijpelijk en toepasbaar is.
 • Je kan snel leden adviseren bij crises, ziekte-uitbraken en epidemieën.
 • Je bent in staat om jouw kennis over te brengen bij beleidsmakers lokaal, provinciaal en landelijk.
 • Je bent in staat de meerwaarde van kinder- en stadsboerderijen goed te presenteren.
 • Je hebt oog voor en kennis van ontwikkelingen en nieuwe uitdagingen in het werkveld.

Naast inhoudelijke kennis en ervaring zien wij ook graag het potentieel en leermogelijkheden in een nieuwe collega en zijn we zeer benieuwd naar wat jij komt brengen!

Wat wij bieden

Een baan waarin je bijdraagt aan het belang en de kwaliteit van de sector stads- en kinderboerderijen. In deze functie draag jij samen met ons bij aan een duurzame wereld! Je werkt daaraan vanuit ons kantoor in Utrecht (of indien gewenst deels vanuit huis) met circa twintig betrokken collega’s.

Daarnaast bieden wij je een goed pakket aan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het salaris en de contractvorm (in loondienst, inhuur, detachering, zzp: beschikbaar bedrag € 33.440) zijn open voor bespreking. Het gaat om de kwaliteit van de coördinator voor de leden, de dieren en de samenleving.

Over ons

GDO is de vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling. GDO heeft als leden 90 gemeenten en 140 centra voor natuur en duurzaamheidseducatie (NDE). De NDE-centra bedienen onderwijs en samenleving in ca. 200 gemeenten. De werkzaamheden van GDO worden uitgevoerd door collega’s bij SME.

Mensen stimuleren tot duurzaam gedrag en duurzaam denken, dat is waar wij goed in zijn. Met bijna 50 jaar ervaring brengen wij mensen in beweging om vanuit positieve energie duurzame keuzes te maken. Dit doen we in verschillende werkvelden. Zo adviseren we overheden over duurzaamheids¬beleid, stimuleren we bewoners tot duurzaam gedrag en coördineren we programma’s en ontwikkelingen in het onderwijs.

We werken veelal in opdracht van gemeenten, schoolbesturen en maatschappelijke organisaties. Ons werk is erg divers, maar onze werkwijze is altijd praktisch, persoonlijk en met creatieve oplossingen. Dat maakt ons werk effectief. Van wijk tot Rijk!

Reageren

Herken jij je in deze tekst? Laat dan wat van je horen, want misschien word jij wel onze nieuwe collega! Mail je cv en motivatie vóór 1 april 2024 naar Imke Tegels via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. SME zet zich in voor een diverse en inclusieve organisatie en we nodigen daarom iedereen die zich herkent in deze vacature uit om te reageren.

De sollicitatiegesprekken zullen in de week van 8 t/m 12 april plaatsvinden op het kantoor van SME in Utrecht.

Wil je meer weten over de functie of procedure? Neem dan contact op met René Munsters, kwartiermaker vSKBN bij GDO: (06) 51 35 41 04 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

ImkeImke Tegels

 (030) 635 89 15
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Laatste nieuws

Educatie
Agenda Natuurinclusief 2.0 van Collectief Natuurinclusief
14 mrt 2024 door Nienke

Kabinet omarmt ambities voor natuurinclusief…

Educatie
25 jan 2024 door Simone

Whole school approach: van theorie naar…

Educatie
19 dec 2023 door Simone

SustainaBul MBO-winnaars prijzen…